dimecres, 20 de novembre del 2013

PLANIFICACIÓ DE MENÚS

Sembla que amb la vida que portem és molt complicat menjar bé, sortim de casa corrent, arribem a hora de sopar sense saber ni tan sols què menjarem, anem a la compra sense saber molt bé què hem de comprar...


Les recomanacions sobre alimentació saludable ens marquen les racions de cada grup d'aliments que hauriem de consumir amb la freqüència adequada. Si el dia que tenim lliure ens planifiquem uns dinars i uns sopars per a la setmana quan arribem a casa no haurem de pensar que farem per a dinar o per a sopar, ja sabrem què hem de cuinar... És un mètode eficaç que ens assegura una alimentació saludable.


El primer que hem de fer és elaborar una plantilla setmanal i anar emplenant-la. Una vegada tinguem el menú de la setmana elaborat podem realitzar la llista de la compra. És recomanable fer una llista i anar a comprar amb temps i sense gana, per a triar la millor opció tant pel que fa a la seguretat alimentària com a la composició nutricional.

ESMORZAR
L’aport energètic-calòric de l’esmorzar és de vital importància ja que ens permetrà aconseguir un rendiment adequat en el treball diari. Pot incloure, per exemple, una ració de làctics o beguda de soja i una ració de cereals (cereals d’esmorzar o biscotes o galetes maria)

MIG MATÍ
És recomanable no passar moltes hores sense menjar entre l’esmorzar i el dinar, per això, a mig matí hem de fer una petita ingesta d’aliments com una peça de fruita, un iogurt o un petit entrepà (pernil dolç, pernil salat o formatge).

DINAR
Representa l'àpat més important del dia. Pot incloure un primer plat de farinacis (patata, llegums, arròs, pasta) o verdures, un segon plat proteic (carn o peix o ou) acompanyat de guarnició de verdures i una peça de fruita fresca o un iogurt.

BERENAR
Sembla un àpat poc important però l'hem de tenir en compte, ja que a aquestes hores ve de gust picar i menjar aliments poc convenients. Podria ser una bona opció el consum d'una fruita o un iogurt (el que no s’hagi consumit al dinar).

SOPAR
Hem de procurar ingerir aquells aliments de la piràmide alimentària que no hem consumit a dinar. Però és millor incloure aliments més fàcils de digerir com verdures cuites, sopes, peixos, làctics,…

Pot incloure un primer plat de verdura o sopa, un segon plat proteic (peix o ou) acompanyat de guarnició de verdures i una peça de fruita fresca o un iogurt.

Seguidament trobareu una plantilla per emplenar amb el menú setmanal:


Si necessiteu ajuda amb la vostra alimentació consulteu amb la vostra Dietista-Nutricionista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada