L'interès creixent de la societat en temes relacionats amb l'alimentació fa que, sovint, ens creiem certes afirmacions i recomanacions sobre l'alimentació, sense qüestionar-nos el seu origen ni la seva base científica. En relació als mites alimentaris, existeixen llegendes sobre certs aliments sense cap fonament científic. Ens alimentem d'ells des que naixem i rebem informació a través de molts mitjans (la família, la TV, les revistes, etc.) que ens indiquen, entre d’altres, quins aliments són bons o dolents, quina dieta és més efectiva o quins grups d'aliments són incompatibles entre ells.
Tots aquests mites poden afectar al nostre comportament alimentari i, com a conseqüència, tenir un efecte negatiu en la nostra salut. A continuació, trobareu 5 mites alimentaris, que sovint apareixen en publicacions i que cap d'ells té fonament científic:
1. Els adults no necessiten beure llet, només els lactants
FALS
La llet i els seus derivats són un dels grups d'aliments nutricionalment més complets (són rics en proteïnes d'alt valor biològic, rics en calci, vitamines del grup B, A i D, entre d’altres). Els productes làctics són la principal font alimentària de calci de la nostra dieta. Per tant, el consum diari de llet i derivats és imprescindible per al bon funcionament de l'organisme. Es recomanen de 2 a 4 racions de làctics al dia.
Els que defensen aquestes teories sense base científica, afirmen que els humans som els únics mamífers que seguim consumint llet després de la lactància. Això és deu a que els animals, una vegada que deixen de ser amamantats, perden els enzims que els ajuden a digerir aquesta llet. Com que els humans som els únics animals que decidim sobre la nostra cadena alimentària, seguim consumint llet en l'edat adulta i, per tant, en la majoria de casos, aquest enzim no desapareix, cosa que ens permet digerir la llet correctament.
2. El consum de fruita a les menjades engreixa
FALS
Qualsevol aliment aporta les mateixes calories amb independència del moment del dia en què es consumeix. La única raó per la qual en dietes d'aprimament es recomana consumir-lo abans dels àpats és que, com que és un aliment ric en fibra, augmenta la sensació de sacietat i permet arribar a l'àpat principal amb menys gana. Es recomana consumir 3 fruites diàries, repartides al llarg del dia.
3. L'aigua a les menjades engreixa
FALS
L'aigua és un aliment acalòric, és a dir, els seus nutrients no aporten calories. Això vol dir que no engreixa mai, tant si es pren durant com fora de les menjades. El fet de beure aigua és indispensable per al bon funcionament del nostre organisme. Es recomana consumir d'1,5 a 2 litres d'aigua diaris, repartits al llarg del dia, tant durant els àpats com fora.
FALS

4. L'oli d'oliva aporta menys calories que la resta de greixos
L'oli d'oliva aporta les mateixes calories que la resta de greixos (oli de girasol, mantega, llard de porc, etc.), 9 kcal per gram, tant si es consumeix cru com cuinat.
Per les seves propietats saludables, s'ha de prioritzar el consum d'oli d'oliva per sobre d'altres greixos, però sempre consumint-lo d'una manera moderada (s'aconsellen de 3 a 6 cullerades soperes al dia, en funció de les necessitats calòriques individuals).
Per les seves propietats saludables, s'ha de prioritzar el consum d'oli d'oliva per sobre d'altres greixos, però sempre consumint-lo d'una manera moderada (s'aconsellen de 3 a 6 cullerades soperes al dia, en funció de les necessitats calòriques individuals).
5. En una dieta d'aprimament no s'han de barrejar hidrats de carboni i proteïnes al mateix àpat
FALS
Aquest mite prové de les dietes dissociades, un tipus de dieta miracle. La majoria d'aliments que ingerim tenen una barreja de nutrients (carns, llegums, fruita, hortalisses, cereals), per tant, tècnicament, aquest tipus de recomanació és impossible de seguir.
Aquest tipus de dietes dissociades es basen en la falsa afirmació que si no es barregen els diferents nutrients a un mateix àpat (hidrats de carboni, greixos i proteïnes), el cos per si sol no emmagatzemarà les calories que no necessiti. La realitat és que si mengem més energia de la que gastem, aquesta energia s'emmagatzemarà en forma de greix, sigui quin sigui el nutrient del qual prové l'energia. El que es recomana en una dieta d'aprimament és seguir una alimentació saludable, ingerint menys calories de les que es gastin, acompanyat de la pràctica habitual d'exercici físic.
Aquest tipus de dietes dissociades es basen en la falsa afirmació que si no es barregen els diferents nutrients a un mateix àpat (hidrats de carboni, greixos i proteïnes), el cos per si sol no emmagatzemarà les calories que no necessiti. La realitat és que si mengem més energia de la que gastem, aquesta energia s'emmagatzemarà en forma de greix, sigui quin sigui el nutrient del qual prové l'energia. El que es recomana en una dieta d'aprimament és seguir una alimentació saludable, ingerint menys calories de les que es gastin, acompanyat de la pràctica habitual d'exercici físic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada